Header Image

Brommamamman

29-åring Stockholmare som är gravid med hjälp av assisterad befruktning som ensamstående, i december 2020 bildar jag min egna lilla familj <3 Här delar jag med mig av processen och tankar kring att bli förälder på egen hand eftersom jag märkt att det är svårt att hitta information från andra som går igenom detta (hittar mest bloggar om par som gör ivf). Kanske kan jag inspirera andra som funderat på att ta steget, vara en stödkompis över internet eller bara bredda synen på hur en Brommamamma kan vara ;) Välkomna att följa med på mitt viktigaste och roligaste äventyr i livet!

Profile Avatar

Vanliga frågor om insemination

Publicerad,

Här är några vanliga frågor som jag fått när jag berättat för mina vänner att jag kommer försöka skaffa barn på egen hand. Jag tycker bara att det är roligt att prata om och jag förstår att folk är nyfikna, det är ju inte så vanligt att skaffa barn på detta vis. Jag ber om ursäkt om det förekommer något faktafel, detta är så som jag har förstått det.

Får du välja donator?
Nix, i Sverige blir man ihopmatchad med en donator som liknar en till hår-, hud- och ögonfärg, längd och kroppsbyggnad. Detta är det enda jag får veta om donatorn om jag förstått rätt. Man kan även ha en egen donator t.ex om jag har en kompis som vill donera till mig. Men då måste han även donera till andra. Detta är dock inte så vanligt.

Det kan ju vara vem som helst!
Nja, det ställs en del krav på donatorn, t.ex. ålder 23-45 år, bra kvalitet på sperman (ska klara att frysas och tinas typ) och han får inte ha några genetiska, psykiska eller smittsamma sjukdomar, Donatorn måste precis som jag träffa en psykolog som gör en bedömning om han är godkänd som donator.

Kan donator ha 100 barn?
Nej, donatorn får donera till max 6 par eller ensamstående, om det finns möjlighet kan man även göra syskonförsök men att donatorn skulle ge upphov till 100 barn är alltså rätt orimligt 🙂

Får barnet veta vem donatorn är?
Ja i Sverige har barnet rätt att i mogen ålder få namn och personnummer till donatorn. Vad som menas med mogen ålder är individuellt men oftast i tonåren. barnet och donatorn har varken rättigheter eller skyldigheter gentemot varandra, donatorn är ingen förälder till barnet. Jag som mamma får aldrig veta vem donatorn är.

Kostar det något?
Som ensamstående utan tidigare barn får man 6 försök som finansieras av landstinget, gissar att man även betalar vanlig patientavgift för själva inseminationen men de flesta har nog kommit upp i högkostnadsskyddet då. Man betalar för utredningen som kostar som vanliga läkarbesök och högkostnadsskydd gäller så det blir ju max 1150 kr per år. Vad jag förstått betalar man även 2000 kr för den psykosocial utredningen och här gäller inte högkostnadsskyddet. Så det blir alltså max 31150 kr. Om man inte blir gravid genom någon av dessa 6 försök kan det bli väldigt dyrt eftersom man behöver bekosta behandlingen själv, då vänder sig många utomlands där det är billigare än på privat klinik i Sverige. Detta är jag inte så insatt i men det handlar rom 10 000-tals kronor.

Vad gör du om du träffar någon?
Det är det bästa som skulle kunna hända och jag har på känn att jag kommer träffa någon i augusti, jag brukar ju ha lite otiming med killar jag träffar. Då pausar jag såklart denna process och hoppas att det kommer bli något mellan oss, och om det skulle ta slut kan jag ju återuppta processen senare. Om jag skulle träffa någon efter att jag har inseminerats får vi bli någon slags bonusfamij 🙂

Vad är skillnaden mellan insemination och IVF?
Vid insemination sprutar man in sperma medan man vid IVF tar ut ett ägg och befruktar utanför kroppen (provrörsbefruktning) innan ägget sätts tillbaka igen. Jag är inte så insatt i detta men vad jag förstått är det detta som är skillnaden.

Har ni några andra frågor? Fråga på så svarar jag i ett inlägg .) 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *